Περιγραφή

Κτισμένη σε μια φυσικά προστατευμένη τοποθεσία στις δυτικές παραφυάδες του όρους Λαπίθα, η αρχαία οχύρωση του Σαμικού εκπλήσσει λόγω της επιμελημένης δόμησης των ισχυρών τειχών της και της καλής διατήρησής τους σε ύψος 5 – 12 δόμων στο μεγαλύτερο τμήμα της. Η άριστα επιλεγμένη θέση επιτρέπει εξαιρετική εποπτεία μεγάλου τμήματος της δυτικής ακτογραμμής της Πελοποννήσου και του Ιονίου πέλαγος και ελέγχει την πολύ σημαντική δίοδο της αρχαίας Τριφυλίας που εξασφάλιζε την επικοινωνία μεταξύ Ηλείας και Μεσσηνίας.

Τα τείχη είναι κτισμένα κατά το ψευδοπολυγωνικό σύστημα, με τετράγωνους πύργους, πύλες και πυλίδες. Τα τείχη της οχύρωσης χρονολογούνται κατά πάσα πιθανότητα στον 4ο αι. π.Χ. ή την ελληνιστική εποχή. Εντός του οχυρωματικού περιβόλου διατηρούνται θεμέλια οικοδομημάτων και αναλημματικοί τοίχοι που ήταν απαραίτητοι για την δημιουργία και αξιοποίηση επίπεδων επιφανειών καθώς το έδαφος είναι έντονα κεκλιμένο. Ανασκαφικές έρευνες στο παρελθόν έφεραν στο φως δημόσιο στωϊκό κτήριο, δεξαμενές και συγκροτήματα δωματίων.

Η οχυρωμένη ακρόπολη Σαμικού των κλασικών χρόνων η οποία ανήκε κατά πάσα πιθανότητα σε πόλη με το όνομα Μάκιστος, Σαμία ή Σαμικόν ή Σάμος δεν πρέπει να συγχέεται με την προϊστορική ακρόπολη του βραχώδους εξάρματος στη θέση Κλειδί που ταυτίζεται ενδεχομένως με την ομηρική Αρήνη και αργότερα την Μάκιστο. Πρόκειται για το χαμηλότερο ύψωμα ορατό αμέσως δυτικά της σημερινής οδικής αρτηρίας Πύργου – Κυπαρισσίας.

Στη θέση Κλειδί έχουν εντοπιστεί όστρακα αγγείων μεσοελλαδικής-υστεροελλαδικής περιόδου, λείψανα μυκηναϊκού κτηρίου που δε σώζονται σήμερα. Επίσης έχει ανασκαφτεί τύμβος με πολλαπλές ταφές που έδωσε σημαντικά ευρήματα από την ύστερη μεσοελλαδική έως την ύστερη μυκηναϊκή εποχή καθώς και εκτεταμένο νεκροταφείο της ύστατης μεσοελλαδικής περιόδου με κιβωτιόσχημους τάφους και έναν θολωτό που καλύπτονταν από τύμβους. 

 

Επιμέλεια Κειμένου: Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας

Πρόσβαση

Η μετάβαση στο Κάτω Σαμικό γίνεται με λεωφορείο ή ιδιωτικό αυτοκίνητο. Η πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο μέσω αγροτικού δρόμου.

Περιφραγμένος χώρος. Είσοδος κατόπιν συνεννόησης με το προσωπικό φύλαξης.

Διαθέσιμος χώρος στάθμευσης
Χαρακτηριστικά
Τοποθεσία
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.
Βίντεο
Πανοραμικές φωτογραφίες
Κοινοποίηση
Πληροφορίες
Ωράριο λειτουργίας

Χειμερινό:
Από 01.12.2021 και εξής: 08:30 π.μ. - 03:30 μ.μ.
Θερινό (Μάιος-Οκτώβριος):
08:00 π.μ.-08:00 μ.μ.
Τελευταία είσοδος (όλες τις ημέρες):
15' πριν τη λήξη του ωραρίου.

Μάθετε περισσότερα

Ελάτε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία έχετε για το 'Ακρόπολη Σαμικού'.
Όροι χρήσης
Τα στοιχεία της φόρμας υποβολής θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την επικοινωνία μας μαζί σας. Δεν πρόκειται να υπάρξει καμία περαιτέρω χρήση αυτών από εμάς ή από τρίτους. Μπορείτε να πατήσετε εδώ για να διαβάσετε την πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων της ιστοσελίδας μας.
CAPTCHA Αυτή η ερώτηση χρησιμεύει στην αποτροπή αυτόματων εγγραφών από μηχανές (spam). Image CAPTCHA
Εισάγετε τους χαρακτήρες που εμφανίζονται στην παραπάνω εικόνα.

Σχετικοί προορισμοί

Εξερευνήστε και μάθετε περισσότερα για σχετικούς προορισμούς