Αρχαιολογικός Χώρος Ολυμπίας
Στην πανέμορφη κοιλάδα του ποταμού Αλφειού στην Ολυμπία, άνθισε το πιο δοξασμένο ιερό της αρχαίας Ελλάδας, αφιερωμένο στον πατέρα των θεών και των ανθρώπων, τον Δία. Εδώ γεννήθηκαν οι σπουδαιότεροι πανελλήνιοι αγώνες προς τιμήν του θεού, οι Ολυμπιακοί, οι οποίοι με την ακτινοβολία και τη λάμψη τους φωτίζουν την ανθρωπότητα από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα.
Η Ιερή Άλτη (και Άλτις), το ιερό άλσος, μέσα στην οποία αναπτύσσεται ο πυρήνας του Ιερού, χωρίζεται από τη γύρω περιοχή με περίβολο.
Σε περίοπτη θέση μέσα στον ιερό χώρο δεσπόζει ο μεγαλοπρεπής Ναός του Δία (470-456 π.Χ.), το σημαντικότερο οικοδόμημα της Άλτεως στην Ολυμπία, έργο του αρχιτέκτονα Λίβωνα του Ηλείου. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ναό της Πελοποννήσου ο οποίος θεωρείται η τέλεια έκφραση της δωρικής ναοδομίας. Στο εσωτερικό του βρισκόταν το Χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία το οποίο φιλοτεχνήθηκε από τον διάσημο Αθηναίο γλύπτη Φειδία. Στην ελληνιστική περίοδο συγκαταλέχθηκε ανάμεσα στα επτά θαύματα της εποχής.
Στον οπισθόδομο του ναού του Δία, μπορεί να δει κανείς το μέρος όπου φύονταν η αγριελιά, από την οποία κάθε τέσσερα χρόνια ένα παιδί, του οποίου ζούσαν και οι δύο γονείς, καλούνταν να κόψει τα κλαδιά από τα οποία φτιαχνόταν ο κότινος, το στεφάνι των νικητών.
Βόρεια του ναού του Διός βρίσκεται ο Ναός της Ήρας, θεά η οποία επίσης λατρευόταν στην Ολυμπία. Κατά την επικρατέστερη άποψη, ο ναός οικοδομήθηκε γύρω στο 600 π.Χ. ενώ σήμερα θεωρείται ένα από τα αρχαιότερα δείγματα μνημειακής ναοδομίας στην Ελλάδα. Μαζί με άλλα πολύτιμα αντικείμενα, στον ναό φυλασσόταν και ο δίσκος του Ιφίτου που είχε χαραγμένο το κείμενο της Ιερής Εκεχειρίας. Στα ρωμαϊκά χρόνια ο ναός μετατράπηκε σε είδος μουσείου, όπου φυλάσσονταν μερικά από τα πιο πολύτιμα έργα του ιερού, ανάμεσα στα οποία και ένα από τα αριστουργήματα της κλασικής περιόδου που διασώθηκαν ως την εποχή μας, το περίφημο σύμπλεγμα του Ερμή με τον μικρό Διόνυσο του Αθηναίου γλύπτη Πραξιτέλη. Προς τιμή της Ήρας τελούνταν τα Ηραία, γιορτή που διοργάνωναν δεξαέξι γυναίκες ευγενικής καταγωγής από την Ήλιδα και άλλες πόλεις του αρχαίου κράτους των Ηλείων. Τα Ηραία περιλάμβαναν αγώνες δρόμου κορασίδων στο στάδιο της Ολυμπίας και απονομή κοτίνου στη νικήτρια, σε αντιστοιχία με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι οποίοι ήταν καθαρά ανδρική υπόθεση και από τους οποίους αποκλείονταν οι γυναίκες.
Στην περιοχή ανάμεσα στους δυο ναούς υπήρχε ο μεγάλος Βωμός του Δία, σημαντικότατο μνημείο, όπου την τέταρτη ημέρα της Ολυμπιακής Πανηγύρεως, κάθε τέσσερα χρόνια, τελείτο η “εκατόμβη” δηλαδή η θυσία εκατό βοδιών. Οι αρχαιολόγοι βρήκαν στις ανασκαφές της Ιερής Άλτεως ένα παχύ στρώμα στάχτης προερχόμενο από τον κατεστραμμένο στην ύστερη αρχαιότητα βωμό. Οι στάχτες ήταν υπολείμματα των επαναλαμβανόμενων θυσιών τις οποίες οι υπεύθυνοι του ιερού στερέωναν και ενσωμάτωναν ως ιερές στον βωμό του Διός. Ο βωμός δεν σώζεται σήμερα.
Στα ανατολικά του ναού της Ήρας βρίσκεται το Νυμφαίο, το λαμπρό υδραγωγείο που αφιέρωσε στα μέσα του 2ου αι. μ.Χ. στο ιερό ο Ηρώδης ο Αττικός, η λειτουργία του οποίου έλυσε τα χρόνια προβλήματα ύδρευσης του Ιερού. Το Νυμφαίο ήταν διακοσμημένο με αξιόλογης τέχνης μαρμάρινα αγάλματα τα οποία διασώθηκαν και εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας.
Στην ίδια πλευρά υπήρχε το Μητρώο, δωρικός ναός κλασικών χρόνων και μικρών σχετικά διαστάσεων, αφιερωμένος στην μητέρα των θεών Ρέα-Κυβέλη, ο οποίος στα ρωμαϊκά χρόνια αποδόθηκε στη λατρεία των αυτοκρατόρων.
Μέσα στην Άλτη υπήρχαν ακόμη το Πελόπιο, ταφικό μνημείο αφιερωμένο στον ήρωα Πέλοπα, μυθικό ιδρυτή των Ολυμπιακών Αγώνων, και το Φιλιππείο, το κομψό κυκλικό οικοδόμημα το οποίο αφιέρωσε ο βασιλιάς Φίλιππος Β΄ της Μακεδονίας πατέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου μετά τη μάχη της Χαιρώνειας (338 π.Χ.). Ο Φίλιππος μάλιστα είχε διακριθεί τρεις φορές Ολυμπιονίκης στις αρματοδρομίες και τα ιππικά αγωνίσματα που τελούνταν στον Ιππόδρομο της Ολυμπίας.
Στους πρόποδες του Κρονίου λόφου, βρίσκονταν συγκεντρωμένοι οι Θησαυροί του ιερού της Ολυμπίας, ναόσχημα κτήρια που είχαν κατασκευάσει σε ειδικό άνδηρο στο ιερό διάφορες ελληνικές πόλεις, κυρίως από τις αποικίες των Ελλήνων, όπου φύλασσαν τα πολύτιμα αφιερώματά τους.
Στον υπαίθριο χώρο του ιερού, ανάμεσα στους ναούς και τα κτήρια, υπήρχε πλήθος αγαλμάτων θεών και ηρώων, ανδριαντών Ολυμπιονικών, αφιερωμάτων επιφανών ιδιωτών και ελληνικών πόλεων, πολλά από τα οποία σώθηκαν και μπορεί ο επισκέπτης να θαυμάσει στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας. Ανάμεσά τους και το περίφημο γλυπτό της θεάς Νίκης, αγγελιοφόρου του Δία, έργο του Παιωνίου, το οποίο ήταν στημένο σε ψηλό, μαρμάρινο βάθρο απέναντι από την ανατολική κύρια όψη του ναού του Διός, όπου ελάμβανε χώρα η τελετή βράβευσης των Ολυμπιονικών.
Στο δυτικό τμήμα του αρχαιολογικού χώρου σώζονται τα απομεινάρια κτηρίων που εξυπηρετούσαν τους αθλητές το προσωπικό του ιερού και τους επίσημους επισκέπτες: το Γυμνάσιο και η Παλαίστρα, ο Θεηκολεών και το Λεωνιδαίο. Επίσης εδώ εντοπίζεται το Εργαστήριο του Φειδία, όπου ο μεγάλος γλύπτης εργάστηκε για δέκα χρόνια, το Ηρώον καθώς και κατάλοιπα λουτρών, ρωμαϊκές θέρμες και μεταγενέστεροι ρωμαϊκοί ξενώνες.
Ανατολικά της Άλτεως εκτείνεται το Στάδιο της Ολυμπίας της κλασικής εποχής, το οποίο συνδέεται με το ιερό χώρο μέσω της Κρυπτής στοάς, της ιερής λίθινης θολωτής διόδου προς αυτό. Κατά την αρχαιότητα, νότια του σταδίου υπήρχε και ο Ιππόδρομος, από τον οποίο σήμερα δεν σώζεται κανένα ίχνος, διότι έχει παρασυρθεί από τον Αλφειό ποταμό.
Άλλα αξιοσημείωτα κτήρια της Ολυμπίας είναι η Στοά της Ηχούς, γνωστή και ως η Ποικίλη Στοά η οποία χωρίζει τον ιερό χώρο από το Στάδιο, η έπαυλη του Νέρωνα όπου διέμεινε ο περιβόητος Ρωμαίος αυτοκράτορας κατά την επίσκεψή του στο Ιερό, το Βουλευτήριο που αποτελούσε την έδρα της Ολυμπιακής Βουλής και δινόταν ο ιερός όρκος των αθλητών και των κριτών. Τέλος το Πρυτανείο, στην ΒΔ γωνία της Άλτεως, η έδρα των Ηλείων αξιωματούχων, όπου έκαιγε άσβεστη η ιερή φλόγα στο βωμό της Εστίας.
Στο πέρασμα των αιώνων τα κτήρια του χώρου γνώρισαν πολλές καταστροφές, όμως αυτά επιδιορθώθηκαν και επαναχρησιμοποιήθηκαν. Επί Θεοδοσίου Β΄ επήλθε η οριστική καταστροφή του ιερού (426 μ.Χ.) και στα μέσα του 5ου αι. μ.Χ. επάνω στα ήδη ερειπωμένα κτίσματα αναπτύχθηκε μικρός χριστιανικός οικισμός. Το ιερό επλήγη από τους σεισμούς του 6ου αι. μ.Χ. οι οποίοι έδωσαν και το τελικό χτύπημα προκαλώντας την κατάρρευση του μεγάλου ναού του Δία.
Η καθιέρωση των Ολυμπιακών Αγώνων προς τιμή του Διός ανάγεται στην μυθική εποχή και αποδίδεται σε διάφορους ήρωες με κυριότερους τον Πέλοπα και τον Ηρακλή. Ωστόσο στην ιστορική εποχή είχαν σταματήσει να τελούνται και έπειτα από σχετικό χρησμό του μαντείου των Δελφών αναδιοργανώθηκαν το 776 π.Χ. από τον Ίφιτο, βασιλιά της Ήλιδας.
Η Ήλιδα υπήρξε στην αρχαιότητα σημαντική πόλη της Πελοποννήσου στην εύφορη πεδιάδα την οποία διαρρέει ο ποταμός Πηνειός. Ήταν η πρωτεύουσα του κράτους των Ηλείων η οποία είχε υπό την κηδεμονία της το Ιερό της Ολυμπίας και είχε την ευθύνη της διοργάνωσης της μεγάλης πανηγύρεως των Ελλήνων προς τιμή του Διός. Ο Ίφιτος από κοινού με τους βασιλείς της Πίσας και της Σπάρτης Κλεοσθένη και Λυκούργο αντίστοιχα θέσπισαν την Ιερή Εκεχειρία, την σπουδαία συμφωνία που λειτούργησε ως ασπίδα προστασίας από τις συχνότατες πολεμικές αναμετρήσεις ανάμεσα στους Έλληνες, των προσκυνητών, των αθλητών και εν γένει του θεσμού των ιερών Ολυμπιακών Αγώνων.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες συνεχίζονταν να τελούνται κάθε τέσσερα χρόνια αδιάλειπτα μέχρι και τα πρώτα χριστιανικά χρόνια οπότε καταργήθηκαν από τον Θεοδόσιο τον Α΄ το 393 μ.Χ., μετά την τέλεση της 293ης Ολυμπιάδας.
Οι αμύθητης αξίας αρχαιολογικοί θησαυροί της Αρχαίας Ολυμπίας παρέμεναν θαμμένοι στη γη μέχρι τη νεότερη εποχή και ήρθαν στο φως σταδιακά από το 1875 και εξής, έπειτα από τις εκτεταμένες, συστηματικές ανασκαφές και λοιπές αρχαιολογικές έρευνες που διεξάγει ως σήμερα το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο.
Η λειτουργία, επιμέλεια και γενική εποπτεία του χώρου ανήκει στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας του Υπουργείου Πολιτισμού.
Ο Αρχαιολογικός Χώρος Ολυμπίας έχει εγγραφεί στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1989, ενώ είναι προστατευόμενος όπως και η ευρύτερη περιοχή μέσω του Δικτύου Natura 2000.
Επιμέλεια κειμένου: Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας
Η μετάβαση στην Αρχαία Ολυμπία γίνεται με τρένο από το Κατάκολο και τον Πύργο, με λεωφορείο και ιδιωτικό αυτοκίνητο. Το μουσείο βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της Αρχ. Ολυμπίας
Το ενιαίο εισιτήριο, με ισχύ μιας ημέρας, ανέρχεται στο ποσό των 20 ευρώ και περιλαμβάνει την είσοδο στους εξής χώρους:
- Αρχαιολογικός Χώρος Ολυμπίας
- Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας,
- Μουσείο της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας και
- Μουσείο της Ιστορίας των Ανασκαφών της Ολυμπίας.
Πλέον δεν εκδίδονται μεμονωμένα (ανά χώρο ενδιαφέροντος) εισιτήρια.
Οι παρακάτω κατηγορίες επισκεπτών δικαιούνται 50% μειωμένη είσοδο
- Έλληνες πολίτες και οι πολίτες των λοιπών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης άνω των 65 ετών, με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας ή του διαβατηρίου τους για την επιβεβαίωση της ηλικίας και της χώρας προέλευσης, κατά το διάστημα από 1η Οκτωβρίου έως 31η Μαΐου εκάστου έτους.
- Οι συνοδοί γονείς στις εκπαιδευτικές επισκέψεις των σχολείων της Α’ βάθμιας εκπαίδευσης των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.
- Οι συνοδοί εκπαιδευτικοί στις εκπαιδευτικές επισκέψεις σχολείων και ιδρυμάτων της Α’ βάθμιας, Β’ βάθμιας και Γ’ βάθμιας εκπαίδευσης των εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρών
Ελεύθερη είσοδος - Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής αντιτίμου
1. Η είσοδος στους οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους, τους ιστορικούς τόπους, τα μνημεία και τα μουσεία τα οποία ανήκουν στο Δημόσιο και διαχειρίζεται το Υπουργείο Πολιτισμού, είναι ελεύθερη, χωρίς την καταβολή αντιτίμου, στις κάτωθι ημερομηνίες:
- 6η Μαρτίου (Ημέρα Μνήμης Μελίνας Μερκούρη),
- 18η Απριλίου (Διεθνής Ημέρα Μνημείων),
- 18η Μαΐου (Διεθνής Ημέρα Μουσείων),
- Τελευταίο σαββατοκύριακο Σεπτεμβρίου (Διήμερο Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς),
- 28η Οκτωβρίου (Εθνική Εορτή)
- Πρώτη και τρίτη Κυριακή κάθε μήνα από 1η Νοεμβρίου έως 31η Μαρτίου εκάστου έτους.
2. Απαλλάσσονται από την καταβολή αντιτίμου εισόδου οι κάτωθι:
- Τα παιδιά και οι νέοι ηλικίας έως 25 ετών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας ή του διαβατηρίου τους για την επιβεβαίωση της ηλικίας και της χώρας προέλευσης.
- Τα παιδιά ηλικίας έως 18 ετών των εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρών, με την επίδειξη του διαβατηρίου τους για την επιβεβαίωση της ηλικίας και της χώρας προέλευσης.
- Οι άνω των 25 ετών εκπαιδευόμενοι σε σχολεία της Β’ βάθμιας εκπαίδευσης (εσπερινά σχολεία, Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, ΕΠΑ.Λ.) και σε επαγγελματικές σχολές (ΕΠΑ.Σ. ΟΑΕΔ) των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, με την επίδειξη βεβαίωσης φοίτησης, στην οποία θα αναγράφεται η διάρκειά της.
- Οι συνοδοί εκπαιδευτικοί και οι εκπαιδευόμενοι κατά τις εκπαιδευτικές επισκέψεις σχολείων και ιδρυμάτων της Α’ βάθμιας, Β’ βάθμιας και Γ’ βάθμιας εκπαίδευσης των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.
- Οι συμμετέχοντες στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (Κ.Ε.Α.) και τα εξαρτώμενα από αυτούς άτομα, με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας και βεβαίωσης δικαιούχου ελεύθερης εισόδου λόγω συμμετοχής στο πρόγραμμα Κ.Ε.Α., για την αναγραφόμενη περίοδο συμμετοχής στο εν λόγω πρόγραμμα, καθώς και έγκυρου εγγράφου, το οποίο πιστοποιεί τα εξαρτώμενα από αυτούς άτομα.
- Οι κάτοχοι κάρτας ανεργίας της ημεδαπής, με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας και έγκυρης βεβαίωσης ανεργίας ή πρόσφατης ανανέωσης αυτής.
- Τα άτομα με αναπηρία και ένας συνοδός αυτών, ο τελευταίος εφόσον οι εν λόγω ανάπηροι έχουν αναπηρία 67% και άνω, ανεξαρτήτως χώρας προέλευσης, με την επίδειξη είτε της Κάρτας Αναπηρίας είτε της αστυνομικής τους ταυτότητας ή του διαβατηρίου τους και του Πιστοποιητικού Αναπηρίας Ε.Φ.Κ.Α. (απόφασης Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας - ΚΕ.Π.Α.) για τους κατοίκους της ημεδαπής ή ανάλογου πιστοποιητικού από αντίστοιχο αρμόδιο φορέα της αλλοδαπής.
- Οι γονείς πολύτεκνων οικογενειών της ημεδαπής μέχρι συμπλήρωσης του 25ου έτους ηλικίας του νεώτερου ηλικιακά τέκνου ή ανεξαρτήτως ηλικίας αν έχουν αναπηρία, με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας και πιστοποιητικού πολυτεκνικής ιδιότητας της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος (Α.Σ.Π.Ε.), σε ισχύ, καθώς και Πιστοποιητικού Αναπηρίας Ε.Φ.Κ.Α. (απόφασης Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας - ΚΕ.Π.Α.).
- Οι γονείς τρίτεκνων οικογενειών της ημεδαπής μέχρι συμπλήρωσης του 25ου έτους ηλικίας του τρίτου τέκνου ή ανεξαρτήτως ηλικίας αν έχουν αναπηρία, με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας και πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης από τον Δήμο, σε ισχύ, καθώς και Πιστοποιητικού Αναπηρίας Ε.Φ.Κ.Α. (απόφασης Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας - ΚΕ.Π.Α.).
- Οι γονείς μονογονεϊκών οικογενειών της ημεδαπής μέχρι συμπλήρωσης του 25ου έτους ηλικίας του τέκνου (αν έχουν ένα τέκνο) ή του νεώτερου ηλικιακά τέκνου (εάν έχουν περισσότερα) ή ανεξαρτήτως ηλικίας αν έχουν αναπηρία, με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας και πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης από τον Δήμο, σε ισχύ, καθώς και Πιστοποιητικού Αναπηρίας Ε.Φ.Κ.Α. (απόφασης Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας - ΚΕ.Π.Α.).
- Οι πρόσφυγες, με την επίδειξη Δελτίου Αιτούντος Διεθνούς Προστασίας ή Ταξιδιωτικού Εγγράφου Σύμβασης της 28ης Ιουλίου 1951 (διαβατήριο αναγνωρισμένου πρόσφυγα) ή Ταξιδιωτικού Εγγράφου Αλλοδαπού (διαβατήριο αναγνωρισμένου δικαιούχου επικουρικής προστασίας) ή Άδειας Διαμονής.
- Οι υπηρετούντες τη στρατιωτική τους θητεία, με την επίδειξη Δελτίου Ταυτότητας Οπλίτη, σε ισχύ, και οι εκτελούντες την εναλλακτική τους θητεία, με την επίδειξη συναφούς αποδεικτικού εγγράφου, σε ισχύ.
- Οι Έλληνες Ολυμπιονίκες, με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας και κάρτας μέλους του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών.
- Οι επίσημοι φιλοξενούμενοι του Ελληνικού Δημοσίου κατόπιν αιτήματος του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργείου (Διεύθυνση/Γραφείο Εθιμοτυπίας), μετά από έγκριση της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
- Οι κάτοχοι κάρτας μέλους του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) και του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS), με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας ή του διαβατηρίου τους και της κάρτας μέλους ICOM/ICOMOS, σε ισχύ.
- Τα μέλη Εταιρειών και Συλλόγων Φίλων Αρχαιολογικών Χώρων και Μουσείων, τα οποία ανήκουν στο Δημόσιο και διαχειρίζεται το ΥΠ.ΠΟ., με την επίδειξη της σχετικής κάρτας μέλους, σε ισχύ.
- Οι εν ενεργεία υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού, του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων, του Μουσείου Ακρόπολης, του Μουσείου Κανελλοπούλου, του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού και του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, με την επίδειξη της υπηρεσιακής τους ταυτότητας.
- Οι ειδικοί επιστήμονες στους οποίους χορηγείται άδεια με σκοπό τη φωτογράφιση, τη μελέτη, τη σχεδίαση ή τη δημοσίευση αρχαιοτήτων, με την επίδειξη της σχετικής άδειας.
- Τα μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, με την επίδειξη κάρτας μέλους, σε ισχύ.
- Οι ξεναγοί της ημεδαπής, με την επίδειξη της επαγγελματικής τους ταυτότητας, και οι σπουδαστές των Σχολών Ξεναγών του Υπουργείου Τουρισμού, με την επίδειξη της σπουδαστικής τους ταυτότητας.
- Οι δημοσιογράφοι, με την επίδειξη δημοσιογραφικής ταυτότητας, σε ισχύ.
- Οι κάτοχοι Δελτίου Ελεύθερης Εισόδου, με την επίδειξη αυτού.
- Τα μέλη της Εταιρείας Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης, με την επίδειξη θεωρημένης κάρτας μέλους. Οι δικαιούχοι της ημεδαπής δύνανται να επιδεικνύουν, αντί των απαιτούμενων δικαιολογητικών, την Κάρτα Πολιτισμού, ετήσιας διάρκειας, η οποία εκδίδεται μέσω της διαδικτυακής πύλης gov.gr ή των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών.
3. Δικαιούνται να αποκτήσουν Δελτίο Ελεύθερης Εισόδου τριετούς διάρκειας, με δικαίωμα ανανέωσης, το οποίο εκδίδεται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ. και τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, κατόπιν κατάθεσης απλής αίτησης, δύο φωτογραφιών και των κατά περίπτωση απαιτούμενων δικαιολογητικών, οι κάτωθι:
- Τα εν ενεργεία μέλη των Κεντρικών Συμβουλίων και των Τοπικών Συμβουλίων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού (Απόφαση σε ισχύ, ορισμού τους ως μελών των εν λόγω Συμβουλίων του Υπουργείου Πολιτισμού).
- Τα εν ενεργεία μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων, του Μουσείου Ακρόπολης, του Μουσείου Κανελλοπούλου, του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού και του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου (Απόφαση σε ισχύ, ορισμού τους ως μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των εν λόγω φορέων).
- Οι εν ενεργεία Διευθυντές και τα μέλη των Ξένων Αρχαιολογικών Σχολών στην Ελλάδα (Βεβαίωση της ιδιότητας τους ως Διευθυντών ή μελών Ξένων Αρχαιολογικών Σχολών στην Ελλάδα).
- Οι συμβασιούχοι υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού, του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων, του Μουσείου Ακρόπολης, του Μουσείου Κανελλοπούλου, του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού και του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου. Η ανανέωση του Δελτίου Ελεύθερης Εισόδου είναι δυνατή εφόσον συνεχίζεται η επαγγελματική σχέση με τους εν λόγω φορείς (Σύμβαση εργασίας ή βεβαίωση της σχέσης εργασίας τους με το Υπουργείο Πολιτισμού και τους λοιπούς φορείς κατά περίπτωση).
- Οι συνταξιούχοι υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού, του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων, του Μουσείου Ακρόπολης, του Μουσείου Κανελλοπούλου, του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού και του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου (Απόφαση συνταξιοδότησης ή άλλο σχετικό έγγραφο, από το οποίο προκύπτει ρητά η πριν τη συνταξιοδότηση εργασιακή σχέση τους με το Υπουργείο Πολιτισμού και τους λοιπούς φορείς κατά περίπτωση).
- Οι υπηρετούντες στο Γραφείο Νομικού Συμβούλου του Κράτους στο Υπουργείο Πολιτισμού (Βεβαίωση από την Κεντρική Υπηρεσία του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους).
- Οι εκπαιδευτικοί λειτουργοί της Α’ βάθμιας, Β’ βάθμιας και Γ’ βάθμιας εκπαίδευσης της ημεδαπής (εν ενεργεία και συνταξιούχοι). Στην περίπτωση των αναπληρωτών και των ωρομισθίων καθηγητών, η ανανέωση του Δελτίου Ελεύθερης Εισόδου είναι δυνατή εφόσον ασκούν το εκπαιδευτικό λειτούργημα (Βεβαίωση από το σχολείο ή εν γένει το εκπαιδευτικό ίδρυμα στο οποίο εργάζονται ή Συνταξιοδοτική Πράξη αντίστοιχα).
- Οι πτυχιούχοι Ιστορικών και Αρχαιολογικών Τμημάτων των Φιλοσοφικών Σχολών, καθώς και των Σχολών Αρχιτεκτονικής, των Σχολών Καλών Τεχνών, των Σχολών Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, συμπεριλαμβανομένων και των Τεχνικών Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, της ημεδαπής ή ισότιμων Σχολών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, καθώς και οι κάτοχοι μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων των σχολών αυτών [Τίτλος σπουδών (πτυχίο, μεταπτυχιακός τίτλος, διδακτορικό δίπλωμα κατά περίπτωση) των αντίστοιχων Σχολών/Τμημάτων].
- Οι πτυχιούχοι Μουσειακών Σπουδών και Σχολών και Τμημάτων Πολιτιστικής Διαχείρισης των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της ημεδαπής ή ισότιμων Σχολών των κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, καθώς και οι κάτοχοι μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων των σχολών αυτών [Τίτλος σπουδών (πτυχίο, μεταπτυχιακός τίτλος, διδακτορικό δίπλωμα κατά περίπτωση) των αντίστοιχων Σχολών/Τμημάτων].
- Οι φοιτούντες και απόφοιτοι του Προπαρασκευαστικού και Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου (Βεβαίωση φοίτησης/τίτλος αποφοίτησης κατά περίπτωση του Προπαρασκευαστικού και Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου).
- Οι υπηρετούντες αστυνομικοί στο Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων των Διευθύνσεων Ασφάλειας (Βεβαίωση υπηρεσίας στο εν λόγω Τμήμα των Διευθύνσεων Ασφάλειας).
Αργίες
- 1 Ιανουαρίου: κλειστό
- 25 Μαρτίου: κλειστό
- Μεγάλη Παρασκευή: 12:00-17:00
- Μεγάλο Σάββατο: 8:00-15:00
- 1 Μαΐου: κλειστό
- Κυριακή του Πάσχα: κλειστά
- 25 Δεκεμβρίου: κλειστό
- 26 Δεκεμβρίου: κλειστό
- efahle@culture.gr
- 2624022742
- Αστυνομική Διεύθυνση Ηλείας - Α.Τ. Αρχ. Ολυμπίας - Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας
Χειμερινό (Νοέμβριος - Μάρτιος):
- 08:30 π.μ.- 03:30 μ.μ.
Θερινό
-
Από 1η Απριλίου έως 31 Αυγούστου: 08:00 – 20:00
- Τελευταία είσοδος 19:30
- Από την 1η Σεπτεμβρίου το ωράριο λειτουργίας του Αρχαιολογικού Χώρου διαμορφώνεται, λόγω σταδιακής μείωσης της διάρκειας της ημέρας, ως ακολούθως:
- 1η έως 15η Σεπτεμβρίου 08:00 – 19:30,
- Τελευταία είσοδος 19:00
- 16η έως 30η Σεπτεμβρίου 08:00 – 19:00,
- Τελευταία είσοδος 18:30
- 1η έως 15η Οκτωβρίου 08:00 – 18.30
- Τελευταία είσοδος 18:00 και
- 16η έως 31η Οκτωβρίου 08:00 – 18:00
- Τελευταία είσοδος 17:30
Κάντε κράτηση ηλεκτρονικού εισιτηρίου
Ιστότοπος: