Χαραλάμπεια 2024

Χαραλάμπεια 2024: «Θρύλοι και Ιστορίες..»

Τα Χαραλάμπεια, η παράσταση θεσμός συνυφασμένη με το Λύκειο των Ελληνίδων του Πύργου προς τιμήν του προστάτη μας Αγίου Χαραλάμπους, επιστρέφουν μετά την πανδημία, την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024 στο συνεδριακό κέντρο της Π.Ε. Ηλείας, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον Δήμο Πύργου.

Αναφέρονται σε θρύλους και ιστορίες που έχουν καταγραφεί στο λαϊκό αίσθημα και έχουν σφραγίσει γενιές Ελλήνων από τους περασμένους αιώνες. Και αν και έρχονται από το μακρινό παρελθόν, παραμένουν ζωντανοί και αφήνουν μια γλυκιά αίσθηση νοσταλγίας για τη ζωή των ανθρώπων και τα πάθη τους. Η ιστορία του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας και το πάθος της αγάπης τους, η ιστορία της Γκόλφως και του Τάσου και το πικρό τέλος τους, η ιστορία της γυναίκας του Πρωτομάστορα που θεμελίωσε το γεφύρι της Άρτας, ο θρύλος του Μενούση και της άμοιρης γυναίκας του, της κόρης από την Αμοργό και της άλλης της κοπέλας στο ποτάμι από την Τραπεζούντα θα ζωντανέψουν με χορούς και τραγούδια καθώς και με τις αφηγήσεις μας. Ταυτόχρονα θα αναδειχθεί και η θέση της γυναίκας σε μια κοινωνία σκληρή, αυστηρή που τη θέλει υποταγμένη, αποκλεισμένη και απόλυτα συμμορφωμένη με αυστηρούς κανόνες.

Συμμετέχουν όλα τα χορευτικά τμήματα ενηλίκων του Λ.τ.Ε. Πύργου, η χορευτική ομάδα των εφήβων μας και η Μεγάλη Χορευτική μας Ομάδα, σε επιμέλεια των δασκάλων μας Κώστα Τζανέτου, Ανδρέα Μικελόπουλου, Νίκου Χρυσανθόπουλου, Κώστα Ζώντου και Ιουλίας Κόλλια. Ολοι οι χορευτές μας με υπέροχες φορεσιές από πολλά μέρη της πατρίδας μας (Πόντο, Κάρπαθο, Ήπειρο, Σποράδες, Πελοπόννησο, Κρήτη).

Συμμετέχει επίσης και η χορωδία μας με τραγούδια παραδοσιακά που αναφέρονται σε τέτοιες θρυλικές ιστορίες, σε επιμέλεια της κ. Κωστούλας Σακκά – Κυρίτση.

Ευχαριστούμε θερμά τον Περιφερειάρχη κ. Νεκτάριο Φαρμάκη, τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας κ. Νίκο Κοροβέση και τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού κ. Παναγιώτη Μπράμο για τη συνδιοργάνωση και την παραχώρηση της φιλόξενης αίθουσας του Συνεδριακού Κέντρου της ΠΕ Ηλείας, όπως θερμά ευχαριστούμε και το Δήμαρχο Πύργου κ. Ευστάθιο Καννή για την συνδιοργάνωση.

Mουσικοί:  Φώτης Τζανέτος-κλαρίνο / Λύσανδρος Παναγόπουλος –λαούτο/ Γιάννης Οικονόμου –βιολί/ Μαρία Παπαγεωργίου –κανονάκι/ Μανώλης Μπουνταλάκης –λύρα Κρήτης & Καρπάθου/ Χρήστος Ναβροζίδης –λύρα Πόντου/ Κώστας Κονταξάκης –λαούτο/ Βαγγέλης Μαμαλάκης –λαούτο/ Γιώργος Γεωργίου – κρουστά.

Τραγούδι: Λύσανδρος Παναγόπουλος, Ρούλη Μαλλιοπούλου, Μαρία Παπαγεωργίου,Μανώλης Μπουνταλάκης, Βαγγέλης Μαμαλάκης, Κώστας Κονταξάκης, Χρήστος Ναβροζίδης.

Επιμέλεια παράστασης – Κειμένων : Κων/νος Τζανέτος- Αικ. Παρασκευοπούλου
Έφορος χορού: Αικ. Παρασκευοπούλου
Έφορος Ιματιοθήκης: Α. Διαμαντοπούλου
Έφορος μουσικού τμήματος: Μαρίνα Νικολακοπούλου
Εφορος Εκδηλώσεων: Δήμητρα Πατσούρη.

Σας περιμένουμε !

Η πρόεδρος Αικατερίνη Παρασκευοπούλου, η γεν. γραμματέας  Δήμητρα Καχτίτση Τζαβάρα

 

Lep Xaralampeia 2024 2

ΠΗΓΗ